23 Kasım 2011 Çarşamba

Oxo-biyoçözünür Teknolojisi Nedir ?

Hiçbir ülke yoktur ki; plastik atıkları %100 toplayabilsin. Toplanması kolay olmayan veya ihmaller sonucu karada, denizde kirliliğe sebep olan plastikler on yıllar boyunca varlıklarını sürdürmektedirler. Ancak uzun yıllar sonunda doğada kaybolabilmektedirler. Oxobiyoplastikler doğada gerçekleşen bu dönüşümü etkili bir şekilde hızlandırarak plastiklerin çevre kirliliğine yol açmamasını sağlarlar. Oxobiyoplastiklerin tamamen organik yapılara dönüştüğü bu evre birkaç aydan birkaç yıla kadar, istenilen sürede gerçekleşebilir. Oxobiyoplastiklerin esas amacı, plastik ürünlerin kullanım süreleri boyunca işlevlerini yerine getirmeleri ve atık halini aldıklarında çevresel kirliliğe neden olmadan organik yapılarına geri dönmeleridir.

Oxobiyoplastikler karada, denizde, ışıkta, karanlıkta, sıcak veya soğuk koşullarda çözünebilirler. Bu parçalanmadan geriye hiçbir zararlı atık veya gaz bırakmazlar. Kendi yapılarında da zehirli veya zararlı kimyasallar bulundurmazlar; bu sayede gıda temasına uygundurlar.
Çözünme safhasında daha küçük parçalara bölünen plastikler, doğal materyaller olan formik asit, asetik asit ve oksalik asite dönüşürler.

Molekül ağırlığı belli bir seviyeye düştükten sonra mikroorganizmalar karbon ve hidrojen atomlarına nüfus edebilirler. Ve bu materyaller bakteriler tarafından hızla tüketilir. Geriye sadece karbondioksit ve biyokütle kalır. Çevresel zarara neden olabilecek bütün materyaller yok olur.

Oxo-biyoçözünürlerle ilgili genel kriterler, ASTM D6954 standardında belirtilmiştir.

Kaynak : OXO-BIODEGRADABLE PLASTICS ASSOCIATION

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder