24 Kasım 2011 Perşembe

Greencat Oxo-biyoçözünür mü ?

Türkiye'de Aksoy plastik tarafından üretilen Greencat adlı ürün piyasada oxo-biyoçözünür olarak bilinmekte ve özellikle plastik poşetlerde kullanılmaktadır. Greencat ile ilgili yaptığımız araştırmada hiçbir teknik bilgiye veya rapora ulaşamadık. Hatta Aksoy plastik ile yapılan görüşmede bile kendileri fiyat dışında hiçbir bilgi veremediler. İTÜ Polimer laboratuvarında yapılan bazı testleri olduğunu söylediler. Ancak gayet iyi biliniyor ve İTÜ'deki ilgili kişiler de söylüyor ki; burada yapılan testler sadece oksidasyon sonucu polimerde oluşan parçalanma ile ilgilidir. Yani biyo-çözünme süreci ile ilgili herhangi bir test veya rapor mevcut değildir. Zaten İTÜ bu tür testleri yapmıyor ve bu konuda akredite de değildir.
Doğada kaybolan plastiklerle ilgili yanlış bilinen en önemli konu, plastiğin parçalanmasının doğada çözünmesi ile aynı şey olduğunun zannedilmesidir. Oysa oxo-biyoçözünür olmayan herhangi bir plastik poşet de, uzun süre güneşte kaldığında UV ışınları nedeniyle 1 yıl içinde parçalanmaya başlamaktadır. Ama bu parçalanma, birkaç yılda o plastiğin doğada kaybolmasını sağlamaz.
Plastik materyal içerisine koyulan ağır metaller veya bazı metal iyonları da plastiğin kısa sürede parçalanmasını sağlamaktadır. Ama bu parçalanma, sonrasında bakterilerin artık materyalleri tüketerek biyo-çözünmeyi gerçekleştirmeleri için yeterli değildir. Üstelik sözde doğayı korumak adına yapılacak bu işlem, doğaya ağır metal bırakarak tamamen ticari ve etik dışı bir anlayışı gütmekten başka bir şey değildir.
Sonuç olarak Greencat, plastiklerin doğada çözünmesini sağladığını hiçbir bilimsel gerçekle gösterememektedir. Buna rağmen, yeni bir teknoloji olması ve insanlar tarafından tam olarak bilinmemesi nedeniyle ulusal bazı market zincirleri ve belediyelerce kullanılmakta ve doğada birkaç yılda çözündüğü iddia edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder