24 Kasım 2011 Perşembe

Oxo-biyoçözünür Katkılar - EPI

Epi bir Kanada firmasıdır ve oxo-biyoçözünür katkı üretiminde en bilinen ve yaygın ürüne sahiptir. TDPA adındaki oxo-biyoçözünür katkısı patentli bir üründür. Polietilen ve polipropilen bazlı ürünler için çözümler sunmaktadır.
Türkiye'de Triosel firması tarafından satış temsilciliği yürütülen Epi, TDPA ürünlerini Kanada'da üretir ve dünyanın dört bir yanına bu noktadan gönderir.
Plastiklerin doğada kaybolması için kullanılan oxo-biyoçözünür teknolojileri ile ilgili standart olan ASTM D6954, oksidasyona uğrayıp parçalanan plastiğin en az %60'ının 2 yıl içinde bakteriler tarafından yenerek kaybolmasını şart koşar. Epi'nin ürünleri ile yapılan testlerde, kullanım dozajı %10-15 aralığında tutulmak koşulu ile, bu şart bazı numunelerde sağlanmış bazılarında ise başarısız olmuştur. Epi'nin, müşterilerine %2 oranında kullanım tavsiye ettiği düşünüldüğünde, Epi ürünleri ile üretilen plastiklerin standartlara uygun olarak doğada çözünmesi mümkün görünmemektedir.
Aynı zamanda Epi, bu testlere ait bazı süreçleri akredite bir laboratuvara yaptırmak yerine kendi bünyesinde gerçekleştirdiği için resmi geçerliliğe sahip bir biyo-çözünme raporuna sahip değildir.


Kaynaklar : EpiOxo-biodegradable Plastics Technology, Oxo-biodegradable carbon backbone polymersOxidative degradation of polyethylene under accelerated test conditionsEmo Chiellini, Andrea Corti, S.D Antone, R. Baciu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder